Káptalandomb

 

PÜSPÖKVÁR-TORONYKILÁTÓ


Igazi élményt kínál a Püspökvár toronykilátója, ahonnan megcsodálhatjuk Győr egyedülálló panorámáját. Az államalapítás korában épült vár, Magyarország egyetlen középkori eredetű főpapi rezidenciája, jelenleg is a győri püspökség székhelye. Mai arculata gróf Zichy Ferenc püspök nevéhez köthető. A közel 40 méter magas torony tetejére 206 lépcsőfok megtételét követően jut fel a látogató. A magasból csodálatos panoráma nyílik a Káptalandombra, Győr barokk belvárosára, kirajzolódnak a középkori győri vár megmaradt részei, tiszta időben pedig a környező és akár kissé távolabbi táj látványában is lehet gyönyörködni.

 

„MINDENKINEK MINDENE” – BOLDOG APOR VILMOS EMLÉKKIÁLLÍTÁS


Boldog Apor Vilmos halálának 75. évfordulójára megújult és kibővült a Püspökvár pincéjében, a vértanúság helyszínén az emlékkiállítás, amely a legmodernebb kiállítás-technikai eszközökkel kelti életre Boldog Apor Vilmos korát, a püspök személyes életútját, a Jó Pásztorként vállalt életáldozatát, 1945 húsvétjának tragédiáját.

 

JAURINUM- A GYŐRI SZÉKESEGYHÁZ KINCSTÁRA


A Nagyboldogasszony-székesegyház felújított termeiben kapott helyet Magyarország egyik leggazdagabb egyházművészeti gyűjteménye. A tárlókban helyet kaptak a Győr város történelmében fontos szerepet játszó főpapok jelentős értékű textil- és ötvöstárgyai. A mintegy kilencven darab liturgikus műremek az Egyházmegyei Kincstár állományának közel harmadát képviseli.

 

LEGENDA AUREA – EREKLYÉK VONZÁSÁBAN


A Collis Sacer egyik legrégebbi lakóházában kapott helyet az Ereklyék vonzásában című állandó kiállítás. Latin címe az Egyházmegyei Könyvtár és Kiállítótérben őrzött, XIV. századi könyvritkaságra utal, a magyar cím pedig arra, hogy az ereklyék mennyire részei múltunknak, hétköznapjainknak, ünnepeinknek már sok-sok évszázad óta. A tárlat középpontjában két becses ereklyénk a Szent László Herma és a Könnyező Szűzanya-kegykép története és kultusza áll.

 

EGYHÁZMEGYEI KÖNYVTÁR ÉS KIÁLLÍTÓTÉR


A könyvtár dokumentumai között kódexek, ősnyomtatványok, régi magyar könyvek találhatók. Kiemelkedő értékek – többek között – a Mátyás király könyvtárából származó Győri Corvina és Magyarország legnagyobb kódexe, a Zalka-antifonálé.

 

TRIANGULUM GALÉRIA


A galéria időszaki kiállítások formájában nyit teret a kortárs, szakrális művészi alkotásoknak, egyúttal számos művészeti terület képviselőinek.

 

INFORMÁCIÓ ÉS JEGYVÁLTÁS: Szent László Látogatóközpont – 9021 Győr, Káptalandomb 13. – www.kaptalandomb.hu